Berlín se chystá povolit parkování elektrokoloběžek a kol na parkovištích

Cyklisté a lidé na elektrokoloběžkách budou moci od ledna příštího roku parkovat na parkovacích místech pro auta v Berlíně zdarma. Cílem tohoto rozhodnutí je řešit problém nesprávně zaparkovaných elektrických vozidel, která blokují chodníky, oznámil berlínský senátní úřad pro dopravu. 

Berlínský provozovatel mikromobility Tier toto rozhodnutí uvítal, ale vyjádřil i jednu obavu.  „Obecně vítáme rozhodnutí berlínského senátu, které má zajistit spravedlivější rozdělení prostoru ve městě,“ řekl vedoucí společnosti Tier Florian Anders. Taktéž dodal, že provádění nového nařízení vnímají jako problematický krok, protože by mohlo vést k novým konfliktům s řidiči automobilů.

Anders poté ještě navrhl, že vytvoření vyhrazených parkovacích míst pro elektrokoloběžky by mohlo problém vyřešit „přímo a trvale“. Osvobozením uživatelů mikromobilních vozidel od poplatků chce berlínský senát povzbudit k častějšímu využívání parkovacích míst, aby se zvýšila bezpečnost provozu v pěších zónách.

Koloběžky musí z chodníků zmizet

„Cíl, který za tím stojí, je zcela jasný: chci, aby kola, koloběžky a další malá vozidla konečně zmizela z chodníků, kde byla dosud legálně tolerována,“ uvedla senátorka pro mobilitu Bettina Jaraschová. „Cílem celé naší revoluce v mobilitě je, abychom veřejný prostor rozdělili jinak. Více prostoru pro ekologická sdružení, méně prostoru pro auta. Zaparkovaná auta prostě zabírají v tak hustém městě příliš mnoho místa“ dodala Bettina Jaraschová.