Ve Spojeném Království budou od roku 2035 zakázáno spalovací motory

Británie plánovala zakázat spalovací motory v automobilech v roce 2040. Proč se tento deadline zkrátil až o 5 let? A pomůže to něčemu?

Britský předseda vlády, Boris Johnson, oznámil, že zákaz prodeje aut se spalovacím motorem se přesune z roku 2040 na rok 2035. Další změnou je to, že nově tento zákaz zahrnuje i hybridy a plug-in hybridy.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt britain traffic
Zdroj: Pixabay

2040 je prý pozdě

Britská vláda si stanovila cíl, který chce naplnit do roku 2050: mít nulové emise. Tento stav se také nazývá Net Zero emise či karbonová neutralita. Experti však tvrdí, že zákaz prodeje spalovacích motorů v roce 2040 by neumožnil tohoto cíle dosáhnout a doporučili ho přiblížit alespoň o pět let. Hlavním důvodem je to, že až třetina emisí Spojeného království je způsobena transportem.

Dopad na obyvatelstvo

Zákazníci na britských ostrovech si budou moci pořídit jen elektrické nebo vodíkové automobily, včetně nákladních automobilů. Vláda už nyní pracuje na rozvoji nabíjecí sítě, aby dodržení jejich plánu bylo reálné a relativně přívětivé pro zákazníky. V současnosti je ve Velké Británii 11 tisíc nabíjecích stanic (údaj aktuální k začátku roku 2020) a prudce se zvyšuje jejich počet. BBC nás však informuje: „Vláda bude muset snížit emise z tvorby elektrické energie. Jejich objem emisí dosahuje přibližně stejná čísla jako objem emisí z dopravy a způsobuje jejich industriální výroba a běžná domácí spotřeba elektrické energie. „