Tesla Bot je nový výtvor Elona Muska, který by měl nahradit člověka při nebezpečných činnostech

Elon Musk je jedním novodobých vizionářů, kteří už světu ukázali, čeho lze pomocí aktuálních technologií dosáhnout. Výjimkou nebude ani Tesla Bot.

Elon Musk je jedním z mála novodobých vizionářů, kteří už světu ukázali, čeho lze pomocí aktuálních technologií dosáhnout. Výjimkou nebude ani novinka nesoucí název Tesla Bot.

Co se týče samotného Tesla Bota, ten by měl představovat jakousi náhradu člověka při náročnějších a nebezpečnějších situacích. Humanoid, kterého už Elon Musk stihl ukázat měří 172 cm a váží téměř 57 kg.

Humanoid si poradí s lehčím i těžším nákladem

Humanoid dokáže přenést náklad o hmotnosti 20 kg. Pokud se jedná o tzv. mrtvý tah, tam dokáže robot vyvinout sílu rovnající se nákladu o hmotnosti téměř 70 kg. To jsou docela slušné hodnoty. Uvidíme však, jak to bude vypadat v praxi.

Představeni Tesla Bota, zdroj: Youtube.com

Tesla Botovi by neměl chybět ani vestavěný displej pro sledování a ovládání rozličných funkcí. Robot má fungovat na základě umělé inteligence, kterou používá i systém plného autonomního řízení aut. Disponovat bude také 8 kamerami, mikrofony a mnoha dalšími vychytávkami.

Tesla Bot
Technické parametry Tesla Bota, zdroj: Tesla.com

Výtvor Elona Muska však bude poměrně pomalý. Podle dostupných informací má dosahovat maximální rychlosti pouhých 8 km/h. To by však mělo bohatě stačit. Člověk se také pohybuje v podobné nebo nižší rychlosti, vykonává-li práci ve standardním tempu.

Nebezpečné úkoly bude místo lidí plnit Tesla Bot

Samotný Elon Musk se ke svému novému Tesla Botovi vyjádřil následovně: „Robota jsme nastavili tak, aby byl na nižší fyzické úrovni než samotný člověk. Ve zkratce, bez problémů byste před ním dokázali utéct, ba ho i přemoci.“

Mimo jiné se Elon Musk vyjádřil i k technologii samotného robota: „Naše elektrická auta jsou prakticky roboti na kolech. Dává proto smysl implementovat technologii umělé inteligence i do humanoidní podoby.“

Tesla Bot
Tesla Bot render, zdroj: Tesla.com

Nový Tesla Bot bude provádět zejména nebezpečné a opakující se úkoly. Tesla mimo jiné plánuje v blízké budoucnosti provést test v praxi. Ten bude sledovat schopnost robota orientovat se v reálném světě bez jakýchkoli konkrétních, předem určených příkazů.