Francie bude pokutovat sociální sítě

Ve Francii bude od července platit nový zákon o sociálních sítích, který dává jejich provozovatelům hodinu na to, aby odstranili nevhodný obsah.

Twitter, YouTube a podobné platformy jsou místem, kde se lidé skrývají za přezdívku a profilovou fotku, což jim dodává potřebné množství odvahy, aby mohli urážet jiné nebo šířit dezinformace. V mnoha zemích je právě takové chování proti předpisům, ale samotné státní orgány nemají kapacitu na to, aby tyto přestupky řešily. Francie tedy, po vzoru Německa, bude pokutovat sociální sítě, pokud nebudou proti takovému obsahu bojovat. Dokonce na to dostali jen hodinové ultimátum.

gettyimages-1179612437
Zdroj: Getty Images

Novela zákona

Tato novela zákona, která bude v platnosti od 1. července, dává provozovatelům sociálních sítí pouze 60 minut na odstranění obsahu propagujícího terorismus a dětské násilí. K odstranění nenávistných projevů a jiných přestupků budou mít 24 hodin.

Nespolupráce s Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA, úřad zabývající se regulováním obsahu na internetu) vyústí v mastnou pokutu. Ta představuje 1,25 milionu eur nebo až 4 % z celosvětových tržeb, pokud bude regulace opakovaně porušena. Například Facebook by opakované porušení předpisu stálo 2,5 miliardy eur.

Po vzoru Německa

Podobný systém funguje od roku 2017 v Německu. Veškerý nevhodný obsah musí být odstraněn během 24 hodin a zodpovědní lidé (tvůrci nenávistných příspěvků, vědomě šiřitelé dezinformace) musí být nahlášeni na policii.

Německo dokonce tyto předpisy bere velmi vážně a v roce 2019 pokutovali Facebook sumou 2,3 milionu eur za nedodržení pravidel.

Budou sociální sítě regulovány v celé Evropě?

Evropská unie přinutila provozovatele sociálních sítí konstantně zkracovat čas potřebný k odstranění těchto příspěvků. O výsledcích tohoto řešení jsme žádné informace ještě nedostali. Spojené Království, které již není členem Evropské unie, také momentálně pracuje na podobných regulacích.

Jedná se o snahu chránit své občany nebo se blížíme k dystopické společnosti, kterou popisoval George Orwell již před 70 lety?