Samsung a jeho 200 MPx snímač. Co všechno přinese a pro koho je určen?

Společnost Samsung, světový lídr v oblasti pokročilých polovodičových technologií, nedávno představila ISOCELL HP1 – první 200 MPx obrazový snímač.

Společnost Samsung Electronics, světový lídr v oblasti pokročilých polovodičových technologií, nedávno představila ISOCELL HP1 – první 200megapixelový obrazový snímač v odvětví s 0,64 μm pixely.

Kromě toho Samsung představil také ISOCELL GN5, první obrazový snímač, který využívá všestranného zaostřování Dual Pixel Pro. Jedná se o technologii se dvěma fotodiodami v jediném 1,0 μm pixelu.

Samsung je průkopníkem v technologiích ultrajemných pixelů, které posouvají obrazová čidla s vysokým rozlišením na vyšší úroveň. S ISOCELL HP1, který láme bariéry, a ISOCELL GN5, který přináší ultrarychlé automatické zaostřování, bude Samsung i nadále vést trend mobilních zobrazovacích technologií nové generace.

ISOCELL HP1 – první 200 MPx mobilní obrazový snímač

ISOCELL HP1 je první mobilní obrazový snímač v odvětví s podporou 200 MPx. Je založen na nejpokročilejších pixelech o velikosti 0,64 μm přináší ultravysoké rozlišení v kompaktním balení, které se pohodlně vejde do dnešních chytrých telefonů

S ISOCELL HP1 mají fotografie úžasné množství detailů, díky kterým zůstanou ostré i při oříznutí nebo změně velikosti.

ISOCELL HP1
Snímač ISOCELL HP1, zdroj: Samsung.com

Pro dokonalé fotografování při slabém osvětlení je model HP1 vybaven zcela novou technologií ChameleonCell. Jedná se o technologii spojování pixelů, která využívá rozložení dva na dva, čtyři na čtyři nebo celé pixely, v závislosti na prostředí. V prostředí se slabým osvětlením se HP1 přemění na 12,5 MPx obrazový snímač s 2,56 μm pixely sloučením 16 sousedních pixelů.

Nově vytvořený 2,56 μm pixel je schopen více absorbovat světlo a citlivost, čímž vytváří jasnější fotografie i ve večerních hodinách. V jasném vnějším prostředí dokáže 200 milionů pixelů snímače zachytit fotografie v ultra vysokém rozlišení.

ISOCELL HP1
Snímač ISOCELL HP1, zdroj: Samsung.com

Model HP1 dokáže snímat 8K videa při 30 snímcích za sekundu s minimální ztrátou v zorném poli. HP1 spojuje čtyři sousedící pixely, aby se rozlišení snížilo na 50 MPx. Tím je následně možné pořídit 8K videa bez potřeby oříznutí nebo zmenšení plného rozlišení.

ISOCELL GN5 – prvý obrazový snímač s Dual Pixel Pro

ISOCELL GN5 je první 1,0 μm obrazový snímač v odvětví, který integruje technologii Dual Pixel Pro. Jedná se o technologii automatického zaostřování do všech směrů, která může výrazně zvýšit možnosti automatického zaostřování.

Tato technologie umísťuje dvě fotodiody, nejmenší v tomto odvětví, do každého 1,0 μm pixelu snímače horizontálně nebo vertikálně. Následně je možné rozpoznat změny vzoru ve všech směrech.

Snímač ISOCELL GN5, zdroj: Samsung.com

S milionem vícesměrových fotodiod s detekcí fáze, které pokrývají všechny oblasti snímače, se automatické zaostřování ISOCELL GN5 stává okamžitým. To umožňuje ostřejší snímky při jasném nebo naopak slabém osvětlení.

Obrazový snímač využívá také patentovanou pixelovou technologii společnosti Samsung. Ta poprvé v tomto odvětví aplikuje Front Deep Trench Isolation (FDTI) na produkt se dvěma pixely.

Technológia FDTI, zdroj: Samsung.com

Navzdory mikroskopické velikosti fotodiody FDTI umožňuje každé fotodiodě absorbovat a uchovávat více světelných informací. Tím se následně zlepšuje i plná kapacita fotodiod (FWC). V současnosti již jsou k dispozici také vzorky obou snímačů – Samsung ISOCELL HP1 a GN5.