TikTok – bude brzy ohroženou aplikací

Proč by se měl TikTok obávat os vou budoucnost a jaké je případné řešení? Proč vlastně USA tato oblíbená aplikace leží v žaludku?

Velice oblíbená aplikace TikTok má namále. Hrozí dokonce i to, že bude celosvětově nepřístupná. Jak je to možné a co vše se kolem této enormně oblíbené aplikace vlastně děje. Na to se podíváme v rámci našeho článku.

Co je TikTok

Než se pustíme dále, měli bychom si nejdříve říci, co to vlastně ten TikTok je. Jedná se o velmi oblíbenou aplikaci, kterou nejen mladí lidé využívají k natáčení mnohdy vtipných krátkých videí. Vznikla z dříve známé aplikace Musicaly. Dá se říci, že se jedná o jinou podobu sociální sítě, a podobně jako na Instagramu či YouTube, také na TikToku se dají vydělávat zajímavé peníze. Aplikace má ale jednu zásadní trhlinu, která vadí mnoha zemím v čele s USA. Jde totiž o čínskou aplikaci, a tak zde vyvstává především bezpečnostní otázka.

Trump vs. TikTok

Americký prezident Donald Trump proti této stále oblíbenější aplikaci vede litý boj. Bojí se o to, aby američtí občané nebyli sledování právě touto aplikací. Jednu chvíli se dokonce hovořilo o tom, že by měl být TikTok smazán z AppStoru, což by znamenalo, že uživatelé telefonů od Apple by k ní neměli přístup. Spekulovalo se také o tom, že by o tuto stále rostoucí platformu měl zájem americký gigant Microsoft nebo Twitter.

V září všechno jinak

Podmínkou pro to, aby mohl TikTok i nadále fungovat, bylo převzetí této platformy Američany. Nakonec se povedlo dospět k dohodě s provozovatelem platformy, čínskou společností ByteDance a dvěma americkými společnostmi – Oracle a Walmart. Tím by mohla vzniknout „nová“ společnost TikTok Global, jež by měla sídlo v Texasu a zajišťovala by provoz velmi oblíbení platformy právě na americké půdě.

Donald Trump tak nakonec ustoupil ze svého požadavku, že TikTok musí přejít po amerického majitele. Nakonec ale byla učiněn dohoda, že Oracle bude vlastnit 12,5 % z TikTok Global a bude také uchovávat data o uživatelích z USA. Walmart pak bude vlastnit 7,5% podíl.

Závěrem

Zachrání toto skutečně TikTok nebo se jedná o dočasné řešení? To si musíme počkat, zda se USA spokojí alespoň s vytvořením TikTok Global, nebo bude nakonec USA požadovat plné převzetí platformy do rukou Američanů. Tak či tak to bude jistě velmi zajímavé sledovat a doufat, že tímto nevznikne nebezpečný precedens, kdy si bude USA nárokovat téměř vše.