Agrokultura je pro lidi důležitá, protože nám zajišťuje velkou část potravy. Během posledních desetiletí se však toto odvětví v podstatě zastavilo. Už déle jsme v agrokultuře neviděli nějaký větší technologický posun. Horší je však to, že právě agrokultura je odpovědná za 70 % veškeré vody, kterou celosvětově každý rok spotřebujeme, říká OECD. To by se však mohlo změnit s nástupem technologicky inovativních vertikálních farem. Jedna vertikální farma už stojí a spotřebovává až o 95 % méně vody než klasické pole.
Jak vypadá vertikální farma?
Nachází se v interiéru, používá umělé osvětlení, nepoužívá pesticidy, neovlivňuje ji počasí, je vybavena technologiemi pro monitorování rostlin a používá jen zlomek vody oproti běžným polím. Zatím jeden funkční exemplář stojí v New Jersey a jejich výsledky jsou jako z pohádky. Jelikož se rostliny nacházejí v interiéru, tak dokáží růst 365 dní v roce bez ohledu na roční období nebo počasí.
V podstatě se taková farma trochu podobá inteligentní květináče, kterým jsme se věnovali v tomto článku.
Proč dává vertikální farma smysl?
Možná přemýšlíte nad tím, v čem je taková farma až tak pokroková. A momentálně se nám nemusí zdát podstatné investovat do takového projektu, ale je třeba pamatovat na to, že podle expertů se spotřebuje ročně o 1 % více vody než předcházející rok. A k tomuto postupnému zvyšování spotřeby vody dochází již od roku 1980, takže oproti roku 2000 letos utratíme o 20 % více pitné vody. V kombinaci s globálním oteplováním a lokálními nedostatky vody, ke kterým dochází například v Africe, Brazílii ale i USA, je toto tempo dlouhodobě neudržitelné.
Pro účel demonstrace si představte, že běžné pole bychom dokázali celý rok udržovat s použitím dvoulitrové láhve vody. Toto pole by bylo schopné dát úrodu jen jednou během sezóny a množství sklizené úrody nepředvídatelně ovlivňují škodlivé živočichy a faktory počasí.
Na druhé straně se prezentuje možnost vertikální farmy, o níž je tento článek. Ta by na stejné množství úrody potřebovala pouze jeden decilitr pitné vody, ale vzhledem k tomu, že rostliny se nacházejí v plně kontrolovaném prostředí, by ztráty způsobené škůdci a počasím v podstatě neexistovaly.
Budou takové farmy v budoucnu běžné?
Jak jsme již zmínili, vše směřuje k potřebné změně. Vody můžeme spotřebovat jen určité množství a jídla budeme potřebovat čím dál tím víc. Bowery, společnost zodpovědná za zmíněnou vertikální farmu, dokonce předpokládá, že do roku 2050 budeme ročně potřebovat o 70 % více jídla. Také tvrdí, že jejich farma je až 100krát efektivnější než klasické pole a že se blíží k řešení tohoto globálního problému.
Dnes však (podle veřejně dostupných informací) stojí jen jeden prototyp takové farmy a nejsou žádné plány na stavbu dalších. Ten se nachází v blíže nespecifikované industriální části New Jersey v USA a vstup do něj mají jen zaměstnanci.
Odpovědět